17.08.2015. Reagiranje Društva Marjan na tekst o tzv. interaktivnim skulpturama na Marjanu

Reagiranje Društva Marjan na tekst "Indijanac postao katolik i hajdukovac ne bi li ga Split prihvatio" objavljen 15. kolovoza 2015. godine na t-portalu.

U spornom intervjuu g. Avila optužuje Društvo Marjan za ksenofobiju iznoseći neistinitu tvrdnju kako se 'kada je bilo gotovo, društvo 'Marjan' pobunilo da na brdu ne može raditi neki Indijanac.' Ova laž i do sada se pojavljivala u medijima, a mi smo odlučni u njenom demantiranju, jer je u sukobu sa temeljnim ciljevima i vrijednostima Društva Marjan.
Naime, Društvo Marjan najstarija je splitska udruga građana osnovana 1903. godine, ujedno začetnik organizirane zaštite prirode na ovim prostorima. Društvo Marjan započelo je s pošumljavanjem golog brda Marjan. Gotovo svi putevi, staze i vidikovci izgrađeni su zaslugom Društva Marjan. Društvo Marjan, zajedno s Inicijativom za Marjan, inicijator je proglašenja Marjana trajno zaštićenim kulturnim krajolikom 2014. godine. Zadnjih nekoliko godina primarna aktivnost Društva jest zaštita od protupravne gradnje i promoviranje prirodnih i kulturnih vrijednosti Marjana.
U skladu s navedenim pobunili smo se zbog nepoštivanja procedure uvođenja trajnih intervencija u dvostruko zaštićeni prostor Park šume Marjan i nezakonitog tj. netransparentnog trošenja javnog novca u visini od oko 72.000 kuna, a mimo bilo kakvog javnog natječaja i stručne ekspertize.
Drugim riječima, držimo da ilegalno postavljene instalacije nisu besplatne s obzirom na navedeni trošak njihove izrade, pri čemu ostaje nejasno kome je novac uplaćen ako g. Avili nije. Također držimo da su instalacije neusklađene s kulturološkim značajem Park šume Marjan, pa čak i opasne po djecu koja se na njih redovito penju iako nije poznato da postoje odobreni atesti za takvu upotrebu. Napominjemo da je slučaj u listopadu 2014. godine prijavljen Državnom odvjetništvu koje se o istom još nije očitovalo.
Sve koje ova tema, kao i općenito zaštita Park šume Marjan, zaista zanima mogu skinuti PDF dokument sa sljedećim sadržajem:

- dopis Službi za umjetnost, kulturu i staru gradsku jezgru i Vijeću u kulturi za muzejsko-galerijsku djelatnost i likovnu umjetnost Grada Splita Duške Boban, članice Upravnog odbora Društva Marjan i prijašnje članice Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, na koji službeni odgovor nikada nije stigao;

- sedam osvrta na slučaj od strane relevantnih stručnjaka s područja kulture i umjetnosti, urbanizma, semiotike i medija, i to abecednim redom: